Американката Бритни Грайнър обмисляла да се самоубие в руския арест

Баскетболната звезда Бритни Грайнър разказа, че е обмисляла да се самоубие по време на първите си няколко седмици в руския арест, след като беше задържана в Русия по обвинения за притежание на наркотици през 2022 г., предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Тя говори за първи път за месеците, прекарани в арест в Русия, в едночасово интервю, което беше излъчено снощи по американската телевизия Ей Би Си. Грайнър е отново във фокуса на вниманието заради мемоарната ѝ книга „Завръщане в къщи“ (Coming Home), която ще излезе на книжния пазар на 7 май.

Грайнър беше задържана при пристигането си на летището в Москва, след като според руските власти, при претърсване на багажа ѝ е била намерена течност за електронна цигара, вероятно съдържаща масло от канабис – вещество, което е забранено в Русия.


“Исках да сложа край на живота си на няколко пъти през първите седмици”, каза Грайнър пред интервюиращия я журналист Робин Робъртс. ” Толкова ми се искаше да си тръгна оттам”, добави тя. Спортистката добавя, че е решила да не се самоубива донякъде, защото се страхувала, че руските власти няма да предадат тялото ѝ на нейното семейство.

Този период е съвпадал с руското нахлуване в Украйна, което повиши напрежението между Москва и САЩ. Грайнър беше освободена няколко месеца по-късно при размяна на затворници. Тя беше разменена с руския оръжеен търговец Виктор Бут, държан в американски затвор.

Грайнър каза, че преди да бъде освободена, е била принудена да напише писмо до руския президент Владимир Путин. “Те ме принудиха да напиша това писмо. То беше на руски език”, разказа тя. “Трябваше да помоля за прошка и да благодаря на техния така наречен велик лидер. Не исках да го правя, но същевременно исках да се прибера вкъщи”, добави Грайнър.


Тя била разочарована, когато качвайки се на самолета за размяната, Пол Уилън, друг американец, излежаващ присъда в Русия, не бил с нея. “Вървях нататък и не го видях, може би той ще е следващият. Може би ще го върнат следващия път”, каза тя. “Те затвориха вратата и аз казах: „Сериозно ли? Няма да позволите на този човек да се върне у дома сега”, разказа Грайнър.

Баскетболистката играе за отбора „Финикс Мъркюри“. Сезонът на женската лига на НБА започва на 14 май.

Поставете оценка:

Оценка 1.8 от 38 гласа.

Latest news
Related news